BSR bij volwassenen

Ben je hersteld van een blessure maar blijf je klachten houden?

Heb je (pijn)klachten zonder duidelijke oorzaak?

Ervaar je spanning in je lichaam waar je maar niet van af komt?

 
Grote kans dat dit te maken heeft met vastgezette spierspanning vanuit een eerder moment of periode. Zodra onze spieren de belasting (fysiek, emotioneel of chemisch) niet aan kunnen, zullen ze ‘strak’ gaan staan. 
 
Spieren hebben hoofdzakelijk 2 functies: beweging en bescherming. 
 
Beweging is logisch, maar bescherming is na beweging de tweede hoofdfunctie. Zodra ‘schade’ dreigt, zal een spier gaan spalken. Dit wordt geheel geregeld vanuit ons autonomisch zenuwstelsel. Dit is het deel van het zenuwstelsel wat alle onderliggende processen regelt (hartslag, bloeddruk, lymfe, organen en spijsvertering). 
 
Dit is het deel waar we niet zoveel ‘direct’ invloed op hebben, maar wat wel reageert op onze emoties, wat we eten en wat we fysiek met ons lichaam doen. Dit is waarom we ook opgeslagen spierspanning kunnen ondervinden door alleen onze denkpatronen (angsten, verdriet, paniek). We doen fysiek misschien niet veel met ons lijf, maar onze spieren zitten compleet vast.
 
Het zo belangrijk dat we bewust zijn van hoe ons lichaam voelt en reageert. In deze moderne tijd leven we vaak uit ons hoofd, waardoor we vaak pas merken dat we overbelast zijn op het moment dat we pijn en klachten hebben. We hebben de signalen gemist…..
 

Het Verschil Tussen Gezonde Spanning en Belemmerende Body Stress

 

Stress heeft vaak een negatieve klank: te druk, te veel zorgen, altijd haast. Maar stress op zichzelf is niet slecht. Het is juist een natuurlijke kracht die ons helpt om actief, alert en vooruitstrevend te blijven. Zolang spanning ons helpt, is het positief. Maar zodra het ons tegenwerkt, wordt het een probleem.

 

Dit gebeurt bij overbelasting. Als ons lichaam te vaak of te lang onder spanning staat, kan het zich niet meer goed aanpassen. Het reageert door zich ‘schrap te zetten’ en spierspanning vast te houden. Dit gebeurt automatisch, zonder dat we het doorhebben, omdat ons zenuwstelsel dit als beschermingsmechanisme inschakelt.

 

Wanneer deze spanning zich opstapelt, wordt het vastgezet in de diepere spierlagen. Hierdoor raken zenuwen onder druk, waardoor de communicatie tussen de hersenen en het lichaam verstoord raakt. Het gevolg? Ons brein krijgt geen signaal dat er iets mis is en zet daardoor geen herstelproces in gang.

Hoe je lichaam signalen afgeeft

 

Ons lichaam probeert ons te waarschuwen met signalen zoals pijn, vermoeidheid/ depressie of stijfheid. Dit is een teken dat we rust moeten nemen, zodat ons lichaam zich kan herstellen. Maar als we deze signalen negeren en blijven doorgaan, stapelt de spanning zich verder op. Op een gegeven moment kan het lichaam de stress niet meer zelf loslaten.

 

In zo’n geval kan Body Stress Release (BSR) helpen. BSR ondersteunt het lichaam bij het loslaten van opgebouwde spanning, zodat het natuurlijke herstelproces weer op gang komt. Wil je weten of BSR iets voor jou kan betekenen? Neem gerust contact op!